Seribu Makna Buatku

Thursday, September 9, 2010

#2 So, these people are freakin' genius

Shirt Colour: red
Mood: raya lagi ke??
Song: Dua insan bercinta - Ella
On my right: mini-fan
On my left: beskut rayee:)


Hallo..ni dia sambungan daripada post aku yang lepas:

5. John Stuart Mill
(IQ: 200)

John lahir pada tahun 1806 dan merupakan ahli falsafah yg berasal dari Britain. Idea yang paling gempak yang beliau pernah hasilkan ialah idea utilitarianisme. Sekali dengar ingat mcm idea untuk versi tarian yg baru je kan sebab ada perkataan tarian kt dlm perkataan ni..*lame* kerana ingin mendalami ilmu falsafah, John gigih belajar mengenai psikologi yang mana aku rasa sangatlah psiko..Ayah John, James Mill ialah seorang ahli matematik dan sejarawan. John juga mempelajari bahasa yunani dan latin. Masa Usia 20tahun John pergi ke Perancis utk belajar bahasa ilmu bahasa,kimia dan matematik. Tahniah kepada John kerana berjaya menduduki carta ke-5!

John Stuart Mill (1806 -1973)

A person may cause evil to others not only by his actions but by his inaction, and in either case he is justly accountable to them for the injury.4. Gottfried Leibniz
(IQ: 205)

Atau nama sebenar beliau ialah Gottfried Wilhem Leibniz ialah seorang ahli falsafah Jerman yang berketurunan Serbia yang berasal dari Sachsen. Beliau dilahirkan pada 1 Julai 1646 dan sangatlah terkenal dengan fahaman Théodicée yang menyatakan manusia hidup di dalam dunia yang sebaik mungkin kerana hasil ciptaan Tuhan Yang Maha Sempurna. Kritikan daripada Voltaire terhadap fahaman ini yang dimuatkannya didalam buku Candide menyebabkan ia menjadi terkenal di seantero negara German pada masa itu. Beliau juga merupakan ahli matematik, ilmuwan, diplomat, ahli fizik, sejarahwan dan doktor dalam hukum gereja dan duniawi. Sumbangan beliau yang bergitu luas, tersebar melalui jurnal dan puluhan ribu naskah manuskrip yang belum semuanya diterbitkan. Jiwa universal Leibniz pada zamannya menjadikan beliau sangat berpengaruh pada abad ke-17 dan ke-18. Kalau nak tahu, beliau juga turut menghasilkan beberapa formula kalkulus yang mana kita gunapakai sampai la ke hari ini dan beliau juga yang menghasilkan sistem binari( binary system) yang sekarang ni sangat penting dalam kejuruteraan pengkomputeran. amik kau! Leibniz kiok pada tahun 1716 kat Hannover.

Gottfried Wilhem Leibniz (1646 - 1716)

Finally there are simple ideas of which no definition can be given; there are also axioms or postulates, or in a word primary principles, which cannot be proved and have no need of proof.3. Emanuel Swedenborg
( IQ: 205)

Manusia ke-3 dalam senarai otai genius ni dilahirkan di Stockholm, Sweden pada 8 februari 1688. Ok kejap..bila aku baca biografi pasal pakcik ni, agak psycho jugaklah beliau ni. Kebanyakkan daripada bidang ilmu beliau ber-latar-belakang-kan amalan spiritual. Tak paham hoo? senang kata, dia ni sangat tekun mengamalkan ajaran kristian yang dianutinya sejak kecil dan pada usia beliau 56 tahun, beliau dikatakan telah memasuki fasa spiritual didalam hidupnya dan beliau mul mengalami "mimpi dan six sense" dimana beliau mengakui mendapat 'hidayah' daripada tuhan agar menulis doktrin berkenaan syurga dan neraka lantas mengembangkan ajaran kristian. Beliau juga mengakui keupayaan beliau untuk melihat alam ghaib seperti syurga, neraka, berbicara dengan malaikat, syaitan dan roh-roh orang yang telah mati. Selama 28 tahun sisa hidupnya, beliau menulis dan menerbitkan karya-karya teologis ( term yg digunakan untuk mengklasifikasikan bidang ilmu ghaib/halus) dan yang paling terkenal ialah Heaven and Hell (1758)

Emanuel Swedenborg (1688 -1772)

Destruction was effected after visitation, for visitation always precedes.

2. Leonardo Da Vinci
(IQ: 205)

Nahhh..sape yang tak kenal ngan nama ni sah cacat pendengaran sebab gilababi femes Leonardo ni. Beliau lahir pada tahun 1452 di Kota Vinci, Itali dan merupakan anak kepada Ser Piero da vinci dan Caterina. So, nama penuh beliau ialah Leonardo di Ser Piero da Vinci. Leonardo mula belajar melukis daripada Andrea del Verrocchio sejak usia belia dan mulai melukis di Firenze. Selain melukis, Leonardo juga pernah bekerja dengan Adipati (Duke) di Milan. Hasil karya beliau yang paling masyhur di Milan ialah Kuda Sfora yang dikerjakannya selama 11 tahun. Beliau juga mengubah jalan2 sungai dan membangunkan kandang2 serta menghiburkan Duke dengan bermain seruling dan bernyanyi. Sejak itu, beliau diambil bekerja untuk King Louis XII dari Perancis di Milan dan untuk Paus Leo X di Romania. Leonardo ni seorang yang sangat meminati untuk mendalami ilmu pengetahuan. Beliau mulai mempelajari burung terbang dan mulai mereka kapal terbang. Pada zaman hidupnya, manusia tidak dibenarkan sama sekali untuk membedah jenazah. Namun Leonardo nekad untuk mencari kesempatan membedah2 tubuh orang yang mati bagi mempelajari anatomi tubuh manusia. Kerana keberanian Leonardo untuk melakukan perkara yang kaw2 otai tu telahpun mmberi sumbangan yang cukup besar dalam ilmu kedoktoran. Antara karya agung Leonardo ialah The Last Supper (1495) dan Mona Lisa yang kini terdapat di muzium Louvre Paris. Leonardo meninggal dunia pada 2 Mei 1519 di Clos Luce, Perancis.

The Last Supper (1495)


Potret Mona Lisa


Leonardo di Ser Piero da Vinci (15 April 1452 -2 Mei 1519)


Although nature commences with reason and ends in experience it is necessary for us to do the opposite, that is to commence with experience and from this to proceed to investigate the reason.1. Johann Wolfgang von Goethe
( IQ: 210)

Yaaa..dan inilah dia manusia yang berada di carta yang paling teratas antara manusia genius yang pernah wujud pada muka bumi ini. Beliau lahir pada 28 Ogos 1749 dan merupakan seorang novelis, sasterawan, humanis, ilmuwan dan ahli falsafah Jerman. Geothe adalah salah seorang dari tokoh yang terpenting dalam dunia sastera Jerman, neoklasisme dan Romantisme eropah pada akhir abad ke-18 dan awal abad ke-19. Beliau merupakan pengarang Faust dan Zur Farbenlehre ( Teori Warna) serta merupakan inspirasi bagi Charles Darwin dengan penemuantulang rahang pramaksilia manusia dan fokusnya terhadap evolusi. Pengaruh Goethe tersebar kat seluruh eropah dan selama seabad, karyanya merupakan sumber inspirasi utama dalam muzik, drama dan puisi. Antara novel yang paling berjaya yang pernah dihasilkan Geothe adalah Wilhelm Meister's Apprenticeship dan The Sorrows of Young Werther.


Johann Wolfgang von Goethe (28 August 1749-22 March 1832)

A correct answer is like an affectionate kiss.

(1749-08-2999mff


Fakta Genius :

  • 1/10 dr senarai manusia genius ini merupakan seorang perempuan!
  • 2/10 dr senarai manusia genius ini berasal dari Itali dan Perancis
  • 3/10 dr senarai manusia genius ini berasal dari German
  • Elbert Einstein tak termasuk dalam senarai. IQ beliau 'hanya' 160
p/s: Serius aku tengah lapar..:'(0 orang ketuk pintu:

Tuan Rumah

TEXTAREA_ID