Seribu Makna Buatku

Sunday, September 20, 2009

Nostalgia raya

Shirt colour: orange
mood: esok raya!!woo~~
song: Seloka aidilfitri
on my right: hp
on my left: Prada


Raya..aku suka sangat raya..tapi masa kecik2 dlu la..skrg ni dah tua, raya dah macam agak hambar klu nak dbandingkan dgn time kcik2 dlu..bila dah meningkat dewasa ni, kenalah kurangkan sket "kejakunan" nak sambut raya tu..

Yup..esok flight aku ke kl..pagi raya..gila syahdu kan?
Mama ckp taun ni beraya kat kl je sbb abg baru dpt baby..cucu ke-2 dia,so kenalah aku ikut..sbnrnya,aku lagi prefer raya kt kg sbb nenek mesti masak serunding ngan kuah kacang yg best gila baban tu..serius!!..first time aku rasa kuah kacang nenek masa umur aku 8 taun..klu xsilap la..hampir2 aku habiskan semua kuah kacang tu..nasib baiklah nenek still ada simpan khas utk tetamu yg dtg nak beraya sbb dia tau cucu dia "hantu" kuah kacang...

Nostalgia raya aku :

  • Adik beradik belah mama ada 15 org dan yg dah kawin masa tu dlm 10 org..yg kawin plak anak rata2 5 org..so,5 x 10= 50 org para sepupu yg aku ada time tu..kamceng jgn ckp la..mmg seronok kalau time raya..kalu brjalan satu kampung bukit licin, paling kurang 20 org mesti ada..so,org yg kenal ngan atuk aku tau la yg ktorg ni cucu2 Pakcik Dollah..
  • Aku ade sorg pkcik,dia ni otak gile2 sket..dia ada cara tsendiri nak bagi duit raya kt ktorg..rata2 family ktorg akn balik sehari before raya,so mlm raya tu dia suruh ktorg bkumpul,duduk dlm satu line panjang menghadap dia..pastu dia akan tny sorg demi sorg soalan bkaitan ngan salasilah keluarga ktorg..nama penuh ayah atuk la,nenek punya adik beradik ada berapa la..so,kalau jawab betul,dptlah 50sen..klu slh dpt 20sen jek..aku slalu dpt 50sen sbb mama byk bcerita psl family dia masa aku nak tdo!
  • Aku rindu dgn sampul duit raya yg ada tempat khas utk letak duit syiling tu..korg igt x?tp skrg ni dah xwujud lagi sampul mcmtu sbb duit syilling dah xdgunakan utk bg duit raya sbb paling kurang pun org akn bagi duit kertas singgit..tp yg paling penting,aku dh xkan dpt duit raya dah..woo~~
  • Psl duit raya pulak..demi utk mengumpul duit raya,ktorg sanggup brjalan kaki satu kampung dan klu dikira2 aku rasa boleh mencecah 10km..dalam 1hari! biasanya,ktorg cuma akn masuk rumah yg agak2 mewah..contohnya,rumah tok penghulu..*haha,giler jahatkan?* sbb matlamat ktorg hny utk mndapatkan duit raya yg byk..huahuahua..so,klu duduk mkn tu kejap je..sbb tiap2 rumah kuih rata2 sama,air jgn ckpla..klu bkn sirap,mst oren..klu ada rezeki pn,dptlah merasa air jagung ke,air laici ke..tu pun klu tuan rumah yg aku pegi tu kenal ngan mak aku ke,sedara mara jgk ke..klu x,kembunglah aku minum air sirap 5 gelen..
  • Aku paling xsuka klu dtg nak beraya kt rumah org,pastu tuan rumah plak sibuk nak keluar pegi rumah orglen..mmglah bkn salah dia sbb nama pun dah hari raya kan..mestilah nak ziarah sedara mara yg dah staun xpenah jumpa..tp wadehal..korg bygkan situasi ni..
"dik..makan cepat-cepat sikit ye, makcik satu family nak keluar pergi rumah sedara ni.."

takpun..tuan rumah xckp pape,tp korg boleh nampak satu family dia x reti duduk diam..macam nak cepat blah dr rumah..ulang alik ke dapur dgn handbag sangkut kt celah ketiak..nak makan pun xsenang liao! aku boleh rasa mcm berinteraksi secara maya dgn tuan rumah tu.,,mggunakan signal otak je..

tuan rumah : ish,budak2 ni,time aku nak keluar,time tu la dorg sibuk dtg nak beraya..macamanalah aku boleh lupa tutup pintu td..!!

aku : Ala,rilek la makcik,nak suruh org blah cepat, apalagi,hulur la duit raya tu dulu..igt aku terhegeh2 nak duduk lama2 kt umah makcik ke..

haa..lebih kurang mcmnilah perbualan secara "maya" antara aku dan tuan rumah tu..
  • Saat yg paling manis skali kalau time raya,ialah sesi bermaaf2an ngan family..biasanya,mula2 lepas sembahyang raya,ktorg adik beradik akn bkumpul n tunggu mama kt ruang tamu..then,gilir2 la salam mama n mntak ampun sume..dimulakan dgn yg sulung dn diakhiri dgn yg bongsu,lpas tu mnx maaf plak antara adik beradik..sume tu kena buat depan semua org..agak segan jgkla sbb xpernah rasa "seformal" sbegini ngan adik beradik tp bile tibe upacara bermaaf2an,suma jd scara otomatik..kdg2 smpi nangis2 pun ada...tp serius,masa tu la baru kita sedar yg kita byk buat kesilapan dan sebenarnya,org yg kita sayang ialah keluarga kita..mst ada yg tertanya2 knp aku xsebut psl "ayah" kn..mcmnila,aku xpernah rasa beraya dgn ayah..aku xbkesempatan..tp tiap tahun ktorg xpernah lupakan ayah..pusara dia tetap ktorg kunjungi..So,kpd korg yg masih lagi ada ibu dan ayah,jgnlah sia2kan peluang yg Allah bagi tu,sbb cuma org2 yg senasib mcm aku yang tau betapa sedih dan peritnya hidup tanpa ayah!!*agak sentimental dsini*

So,ni dia gambar masa raya taun lepas :

Dia lah ibu,dia lah ayah..

Anakmu ini tidak sempurna~~

mcmnila kalau byk buat dosa dgn mak..~


yg ni pun sama...


abg xadil sbb tarik tgn mama bwk masuk bilik..dia xnak orglen tgk dia mtk maaf kat mama..mana boleh!semua mesti dilakukan secara "live"..

menantu pun tdk terkecuali..hehe~~

Budak kecik ni pun dah pndi mtk duit raya mungkin..abg ckp dia dah petah bckp..habislah aku~~

arwah ayah


semoga bersemadi dgn aman~~


  • Dah..itulah serba sedikit nostalgia raya aku..memang sederhana dan xmelebih2..sekadar yg termampu je..jadi,dikesempatan ini,saya,Muhammad Jumasri Bin Mohd Tanizzi,ingin menyusun semua jari2 yg terdapat dianggota badan saya kpd semua yg mengenali diri sy ini..sepanjang pkenalan kita,mungkin saya pernah menyinggung perasaan kalian..maafkanlah saya..kdg2 saya mulut jahat,ego,pentingkan diri,buruk sangka dan sebagainya..tetapi,sy juga manusia*daa..ayat lame*..terima kasih kpd yg dpt menerima saya luar dan dalam..

lastly,nah kad raya...


p/s: raya2 jugak,final exam jgn lupa ye kengkawan..!!


2 orang ketuk pintu:

auummm said...

Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin

Mine Bemin said...

hohohohoho
lawak giler arrr
interaksi maya tuh

papepom
Selamat Ari raya...maaf zahir dan batin

Tuan Rumah

TEXTAREA_ID