Seribu Makna Buatku

Saturday, July 18, 2009

malaysia kini...apa yang nyata..

Shirt colour: purple
mood: in a hurry..
song: seventeen-slalu mengalah
on my right: wall
on my left: nasi lemak

assalamualaikum w.bt kawan2 sekalian..apa kata kita sembang-sembang sket nak?..tak nak?xkire..aku nak gak..jgn risau,topik aku kali ni psl bkn novel ke,psl movie ke tpi sesuatu yg aku rasekan berilmu jgklah..so xdelah nmpak kite ni mcm remaja yg 'kosong' kan..u guys know what i mean..ok,after u guys read this,please and please give ur respond ke,comment ke,nak bidas ke..ape2 jela..kita anggap this one as open discussion okay..?hmm..orite..aku mulakn ek..


POLITIK..?(wow..tangkap leleh ni..)

kalau korang semua perhatikan betul2 sbnarnya negara kite tgh mnghadapi keretakan yg boleh dkatakan serius,cuma impaknya masih lagi tidak ketara disebabkan banyak yg cuba diselindungi oleh pihak tertentu pada pengetahuan umum...bukanlah niat aku nak burukkan mana-mana individu baikpun nak menyokong mane2 "parti berhaluan kiri" tapi tujuan aku sbnrnye nak kite bukak mate n pk ape yang sepatutnya kita buat selain dripada brdiam diri..aku tau antara korg ni msti tau pasal kes pbunuhan berprofil tinggi,Altantuya Sharibuu dulu tu..ingat x?,kes perlntikan jawatan hakim kat jabtan kehakiman,kes penyalahgunaan kuasa dikalangan kakitangan kerajaan n banyak lagi sindiket rasuah yang berleluasa..ape nak jadi ngan pemimpin2 kite????..mane pergi contoh tauladan yang baik untuk kite contohi???mane pergi ikrar dan sumpah mereka utk memacu negara dgn adil dan saksama???kalau pemimpin sendiri lari dari landasan tanggungjawab mereka,jangan ditanya mengapa rakyat mula bersuara..mengapa rakyat tak sokong pemimpin mereka...dan jangan hairan mengapa keputusan pilihanraya 2008 bergelumang dengan pelabagai kontroversi...semua yang terjadi ada alasannya yang tersendiri.."kambing xkan buang air besar kalau die xsakit perut"....so.the point is,pucuk pangkal atas apa yang telah berlaku disebabkan oleh kealpaan pemimpin itu sendiri...para khalifah dahulu takut nak terima jawatan sebagai pemimpin sebab takut xdpt nak galas tanggungjawab dgn sempurna meskipun mereka benar2 layak..tapi ape yang berlaku sekarang,org berebut2 nak jawatan..nak pangkat...sebelum dapat jawatan,sampai sanggup xtido utk berkempen,sanggup masuk lumpur tak pakai kasut..bla..bla..bla..bile dah dpt jawatan,jangan nak kate batang idung,bulu hidung pon xnmpak...(xtau r kalau dorg xde bulu idung ke..)
So,kepada kawan2 yang mane tau 1hari nnt akan jdik pemimpin,xkire lah pmimpin okestra ke,pemimpin persatuan kanak2 riang even pemimpin orang nak lintas jalan ke...hope korg jangan lah terjebak dgn penyalahgunaan kuasa..kalau penyalahgunaan dadah,boleh hantar kat pusat serenti,tapi kalau salah guna kuasa nak hantar kat mane?ISA?USA???...lu pk lah sendiri...

"KEBEBASAN BERSUARA"Bold
Maksud aku bukan lah kebebasan nak mnyanyi@melalak kat dpn public tapi aku cuma nak highlight ape yang terkandung dalam perlembagaan negara Malaysia yang katenye,rakyat bebas utk menyatakan pendapat dan bebas memilih ape yang dirasakan terbaik bagi mereka....*tanpa menyentuh mane2 sensitiviti individu,keagamaan dan bla..bla...bla...*korang rasa betulke???relevan x dgn mase sekarang??bagi aku,kalau dulu mungkin ye...dimana rakyat menentang penubuhan Malayan Union yang memperkenalkan prinsip jus anggur...eh silap,jus soli kat tanah melayu...dan rakyat mase tu dibenarkan menghantar wakil bagi mempertahankan alasan dan menjelaskan sbb knp diorg menentang...dan lastly kerajaan akur dan membubarkan penubuhan Mlayan Union...kat situ mmg relevan utk kite katakan yg kerajaan membenarkan rakyat bersuara..tp la ni....???apa sudah jadi???korg mst tahu ttg kes RPK(Raja Petra Kamaruddin) iaitu editor blog Mlaysia Today yang kne bail bcoz of kenyataan yang ditulis dalam blognye yang bertajuk "Let Altantuya murderers send to hell"....hanya disebabkan menegaskan pendiriannya ttg kes tersebut yang membabitkan salah seorang orang kenamaan(*tak boleh disebutkan disini..cuak dowh*),dia telah ditahan dan dihumban masuk kat Penjara Sungai Buloh...kalau korg baca blognye,korg sendiri akan terpikir,upon what he says,there's some truth on it!!!..ini ke yang dikatakan kebebasan bersuara???kebebasan mnyatakan pendapat?kalau minda rakyat disekat utk memberi pendapat,macamana negara akan maju?bulat air krn pembentung,bulat masyarakat krn muafakat..bukannya disekat...adoi..penin aku..penin...kalau ikut hierarki,atas sekali perlembagaan,pastu sultan,then undang2 pastu kerajaan n bla..bla..bla....

tapi skrg ni dah tebalik..kerajaan atas undang2..so,pagawai atasan yang melanggar undang2 boleh lah terlepas dari hukuman...best r kalo cmtu,sume pun nak jadik yang diatas,so nnt sape yg nak jage trafik?nak potong rumput,jage dusun...???ingat,yang berada diatas akan jatuh tergolek,terjelepuk,tersungkur kalau xde sokongan kuat dari yang bawah...seharusnya,kerajaan menyelesaikan segala kekusutan yg macam rambutan ni dgn berdepan atau bersemuka dgn rakyat,bukannya terus terjah n belum sempat kite nak terangkan ape2 dah kena sumbat pnjara...rakyat sekarang ni makin cerdik dan buknnya xboleh berfikir dgn rasional ttg ape yang berlaku..masing2 dah boleh berdikari dan tentukan yang terbaik utk mereka sendiri...so,we should not be threat like an idiot!...kenapa perlu lari atau takut utk berdepan dgn oppositors????lu pk la sndiri....



Pergaulan bebas...

Baru2 ni aku ade tengok video yang member bilik aku dpt dari internet yang memaparkan seorang minah kena pukul ngan sekumpulan lelaki(dalam 20 orang) sampai mati...aku xsampai hati tengok ape yang dialami oleh perempuan tu.Bukan dgn kudrat sorg lelaki,tapi puluhan orang yang belasah die sampai pecah kepala perempuan tu...mmg kalau korg tengok yang belasah perempuan tu mcm xde hati perut lansung...mmg ngeri...member aku cakap perempuan tu sbnrnya awek sorang mat rempit ni...salah pempuan ni jugak sbb wat affair ngan lelaki lain,so bf die yang merupakan mat rempit sejati dari gunung sintok dapat tau..mat rempit ni pun tanpa bfikir panjang..(mmg sume mat rempit xpk panjang) ,diepun panggil sume member2 die blasah awek die ni...xtaulah sape yang paling dungu dalam crita ni...yang jantan ni bengong yang pempuan ni pulak carik nahas...aku xpat bayangkan cmane kalau menda ni tjadik kat kakak n adik pempuan aku...nauzubillah...ini lah yang dinamakan padah sbb bercampur gaul ngan golongan cmni..bukanlah aku nak kate yg diorg ni 100% useless..sbb bile time kempen,ade gak parti politik yang gunakan khidmat diorg ni bkonvoi nak pancing undi..tp,ape yang buruk ttg prangai mat rempit ni,diorg ni banyak yang mencemarkan maruah dan keamanan negara...kalau aku yg duk kat kl ni,tiap2 malam kalau aku kuar,mst jmpe geng2 yang cmni..yang paling kesian aku tgk bile awek die xcukup duit nak beli kain,so baju pun smpai tang pusat je n kalau nak diikutkan,sarung nangke pun lagi labuh dari baju2 minah ni (am i crossed the line?aku rase xpun..kate pun open discussion kan??)...yang lagi menyedihkan skali ialah yang jadi geng2 mat rempit ni 99.9% ialah dari rumpun bangsa melayu kite dowh...bangge ke?????kalau yang pergi angkasa tuh baru lah dinamakan bangga...yang kat atas jalan raya ni bonggol je yg banyak...aku bukan saje2 tulis je kat sini,aku nak supaya kita semua terutama yg masih lagi belajar ni..(kita ni bakal jadi tunggak negara tau..) xde yang terjebak ngan mende alah yang mcmni...kalau yang ade2,aku nak sarankan spy kembalilah ke pangkal jalan,jangan bile dah terlambat baru kite nak sedar...baik yang laki2,perempuan,mahupun kedua2nya skali...kalau x,aku xngaku korg membe aku...pdn muke..
lu pk lah sendiri....


"implikasi"


kalau korg wat persamaan serentak dgn mnggunakan formula kalkulus,result yang kite akan dapat dari sume perkara diatas=HANCUR!!!!!!!....maka,bersedialah kita utk dijajah semula,bersedialah kite utk merasa kesengsaraan spt nenek moyang kite dahulu,dan yang paling penting bersedialah kite utk mendapat balasan seksa dari Allah S.W.T...kalau negara lain kena attack sbb perselisihan faham dengan negara luar,tapi negara kita Malaysia pulak hancur sbb msalah dalaman negara yang xtahu smpi bile akan berlanjutan...hadoi.....kalau korg xnak rasa keperitan dari bala bencana yang mungkin mnimpa negara kita,so mainkanlah peranan masing2 dgn tidor selepas makan..(kpale hotak hang....baik aku xyah penat2 tulis sume menda ni)...peranan kite yang paling mudah skali ialah saling ingat memperingati antara satu sama lain..mmglah kubur kita esok lain2,tapi "soalan"nya sama....hmmm....oklah korang...aku rase cukup takat ni penjelasan aku utk waktu ini...kalau korg ade pape persepsi yang nak diutarakan@xsependapat ngan aku,jom gaduh....hahaha...xdelah...korg give comment k....till then...wassalam...


p/s: minta maaf andai terdapat penggunaan bahasa yang 'agak kasar'.Takde niat nak singgung sape2..aku pun manusia gak..ade gak wat silap..banyak..tapi,nama dah manusia dan dikurniakan akal, (positif+negatif=neutral..) itulah fitrah seorang manusia..so aku cakap ni berdasarkan apa yang aku nampak dan aku rasa..bukan ade konspirasi dgn mana-mana pihak..(diri sendiri tak terjaga gak..nak konspirasi apenye..)..sebelum aku undur diri,aku nak cakap yang,AKU CINTAKAN MALAYSIA!!..korang macamana??



6 orang ketuk pintu:

^inas^ said...

Allah kdg2 tak bg chance pd kita, Dia terus hantar bala... mcm mane klu kita x sempat bertaubat?

sungguh menakutkan, Ya Allah, ampuni aku yg lemah ni...

lil' haikal said...

Issue kegemaran ang x da ke?..

hehee........

"Racism"


=3

jumaat_asar said...

nantilah aku bukak topik rcist plak..boleh r ang join..

jumaat_asar said...

to inas:yup..kalau kita semua masih belum sedar n keep doin the same mistakes,akibatnya nanti...tuhan aje yg tahu.

3rdmarch said...

assalamualaikum..

lama xupdate blog..

la petite étoile said...

salam..

mmg betol semua tue..

tapi kdg2 certain crite mmg kene cover2 je.. kalau x.. huru hara negara.. cnthnye, kalo betul altantuya tue dibunuh atas arahan si dia, msti kuasa luar nak cmpur tgn.. mcm2 la jd.. so kdg2.. mmg perlu bnda ni di cover.. cume skang.. mmg nmpak la negara kacau bilau.. cmne nak elokkan? golongan cm kita la.. jgn dah kaya t, tak tolong org bwh.. sendir ingt la

Tuan Rumah

TEXTAREA_ID