Seribu Makna Buatku

Friday, August 7, 2009

4 hari tidak ke Cahaya Taufik Restaurant..

Shirt colour: Red
mood: cam biasa kot..
song: no song..
on my right: botol air mineral
on my left: kunci rumah


Betul! dah 4 hari aku xpergi CTR dh...(baru 4 hari dh kecoh..hehe)..ala,bkn malas nak pergi,tp sbnrnya,aku dlm usaha nak berjimat utk sem ni..sbb nk kumpul duit utk cuti final yr nnt..blh pergi jln2..hehe..so,aku,kash n ajis pun bsepakat utk masak kt rumah sndiri..5710

-Nak dpendekkan cerita,semua ni start hari Ahad lepas..aku,kash n ajis prgi beli brg2 dapur n pralatan nak masak..rice cooker,pisau,periuk,kuali,sudu,mangkuk..n byk lagi lah,tmasuk jgk brg2 mentah utk masak..smgt bkobar2 dh ni utk mula masak..ktorg g naik kete Jue(thanks) n smpai je kat e-mart,ktorg pun carilah bhn yg dkehendaki..

-So,masa mula2 nk masak tu,puas pk,betul ke x decision ni..pndi ke x aku masak..masa 1st day tu,Ajis n Kash pergi Canada Hill,so tgl aku sorg2 jela utk masak..takpe,jgn risau,sumenye ok..sblm diorg balik,aku dh masak nasi goreng,telur dadar n ikan sardin masak lemak..huhu..pakai cmpak je bahan2 tu..dh lama xpotong bawang,cili,masak nasi..hehe..tp xpe,lama2 nnt oklah..

-itu kisah 1st day,bila ajis n kash makan masakan yg xseberapa tu,n diorg bg respon yg positif,aku pun lega..at least xdelah aku masak terlebih garam ke,hangus ke..semuanya ok..
So,2nd day pulak aku msk lagi sbb kelas aku hr selasa habis awl gak..apa ek aku msk..haa..sayur masak lemak lagi...(kesian ajis sbb xtahan asyik mkn kuah lemak je..)..pastu,hari ke-3 plak dh up skit..aku dh pandai masak ikan goreng berlada n mix vege..nasib baiklah aku dpt bantuan drpd lmn web ni...hehe,klu sesiapa yg baru nak cuba belajar masak mcm aku ni,korg trylah tgk website ni..really useful okay..n byk choices mknan yg ada..

-Hmm,so,today-khamis 6ogos,skali lagi aku dh belajar resipi baru..hehe..iaitu,nasi lemak,telur masak sambal n sayur campur lemak kuning..hihihi..lemak jugak sbb santan byk sgt..jadi,utk tatapan korg,inilah hasil masakan aku selama proses pembelajaran aku selama 4 hari ni..

tadaa..



telur sambal+sayur lemak kuning+nasi lemak



dari sudut 132 drjah..hehe


Makanan sudah trhidang,apalagi,makan time!!


Nasib baik mlm ni tiba2 dpt idea nak ambil gmbar kenang2an masakan aku..3hari yg lepas,xde masa nak ambik gmbar2 mcmni..dah hidang,terus ngap jer..hehe..btw,aku xtaulah aku masak ni sedap ke x,tp dr lidah aku yg normal ni rasa,hmm.blh bagi 3/5 kot..hehe..oklah tu bg seorang noob mcm aku ni kn...

p/s:sbnrnya,aku dh xtau nak masak apa,dh xde idea..korg ada apa2 cdgn x nak masak apa lg?
asyik2 lemak jer..bosan gak..hehe..

4 orang ketuk pintu:

auummm said...

cara paling malas... time ko masak nasik ko masukkan sekali semua lauk ko sekali dalam periuk, cam aku time malas giler, letak sekali ayam dalam rice cooker tu, campur sket serbuk kunyit, halia, bawang, ape2 yang patut... nasi masak lauk pon automatik masak sekali. Faeez Harun penah rase masakan aku ni time tu aku aku gantikan serbuk kunyit ngan serbuk kurma LOL

jumaat_asar said...

haha..agak menarik...tq2..

lyanne37 said...

masak la lauk kicap ke, kari ke, asam pedas, kurma ke, sup ayam/daging, sup ikan, ikan steam, ayam bakar, sambal udang ke. ha. kan byk tu

jumaat_asar said...

amboi kak yana..nama nak saving kn..kalau tiap2 ari msak menda alah tu,lagi pokai ade r..bkn xreti masak k..cume misi tu nk bjimat sbnrnye..btw,kalau masak mskn2 yg anda sbutkan itu,hulur2knlah sedikit ye..=)

Tuan Rumah

TEXTAREA_ID