Seribu Makna Buatku

Saturday, August 22, 2009

90/10

Shirt colour: grey
mood: senang hati:)
song: -
on my right: air mineral
on my left: hphone

Sebelum mula,aku pun nak ucapkn Selamat Berpuasa buat semua muslimin dan muslimat,bukak puasa memang nikmat..giler rhymes sial!!

Hah..nak kongsi ilmu sikit ni..g ta'alim semalam..best rupanya..byk pengajaran tp mula2 masa salam kena laga2 pipi tu rasa cam 'pelik' skit sbb xpenah laga2 pipi ngan mana2 jantina sebelum ni kecuali ngan mak..tu pun masa kecik2 dulu..tp dorg kata itu sebagai tanda persaudaraan sesama islam..so,xde hal la..

Memang nak kongsi ni..sbb mcm yg miqdad cakap mase jd mc,ilmu yg dapat tu mstlah kena kongsi dgn rakan2..so rasanya,share kat sni pun ok la kot..org yg bkunjung pun dh ramai*hehe..timekasih=)*..penat gak klu nk g ketuk umah sorg2,share psl topik semalam..hehe..yg paling penting,mcmlah ada org sudi nk dengar aku ni bagi ceramah..mesti cam.."OMG,joe cerita benda2 camni..??ntah blh pcaya ke x.." ataupun mungkin akn ade yg ckp cmni.."talk to the hand.." dll..

Woi..dah2 la tu membebel..nk share apa ni??

Ok2..aku mula..3..2..1..emm,well,aku nk share psl 90/10..haa..apa mksud 90/10 ni??jeng3..ok,biar aku terangkan..
90% apa yang berlaku dlm kehidupan kita ni adalah dlam kwlan kita n 10% lagi diluar kawalan kita,i.e yg kita xboleh elakkn drp berlaku..
..pcaya x?ok,biar aku terangkn lagi..

  • kita tak boleh nak halang seekor kucing yg sedang melintas jalan masa kita sedang memandu...ataupun
  • kita tak boleh nak buat apa2 kalau baju kita habis kotor sbb kena percikan lopak air selepas sebuah kereta lalu bersebelahan kita...
tapi...

Apa yang akan berlaku lepas tu akan ditentukan oleh diri kita sendiri dan tindakan yg bakal kita lakukan tu yang akan menentukan "jalan" hidup kita yg seterusnya..

Ok..consider this situation below..

Aku tengah sibuk buat assignment yg menyumbang 20% markah utk final nnt n due pukul 9 pagi esok!..tengah tension2 wat assignment yg susah tahap gaban ni,tiba2 dtg plak sekor kucing kesayangan aku melompat kat atas meja stdy aku,pastu langgar mug yang tengah berisi air teh panas kat sebelah aku..(sudah pasti aku xboleh halang air ddlm mug tu drpd tumpah..btl x?..tapi..apa yang bakal aku lakukan lepas tu akn tentukan selebihnya..) Aku naik angin sbb satu2nya buku rujukan yg aku ada masa tu habis basah sbb kena air panas tu..laptop aku terus xboleh on sbb air panas tu tumpah kt laptop tu jgk..n tangan aku melecur sikit sbb kena percikan air panas td..

tindakan 1

Aku pun terus kejar kucing aku tu..pukul habis2san...lepas geramm..n aku terus g marah adik aku sebab xtolong jaga kucing tu drp masuk kedlm bilik aku..emosi aku terus terganggu sbb td tengah tension wt assignment n skrg bcampur marah thadap kucing n adik aku..adik aku pun menangis n terus mengadu kat mak aku..mak aku terus marah aku balik..n aku terus xpk panjang n lawan cakap mak aku balik..aku terus xboleh sambung keja n masuk bilik terus tdo..esok pagi aku xdpt anta assignment..lecturer xnak terima sape2 yg hntar lewat..so aku miss 20% mrkah camtu je..last2 final exam aku fail sbb hilang 20 markah sblmni..sbb aku ni scholar petronas,elaun aku kena sekat sbb aku xlepas cut-off point..hidup aku terus menjadi celaka selama 1 semester gara2 seekor kucing!!

tindakan 2

Perlahan2 aku tarik nafas dulu..aku pandang kucing aku tadi..aku tau aku sayangkan kucing aku tu sbb dah bela 4taun..aku g usap kepala kucing tu n g letak dia kat luar bilik..mmg salah aku sbb xtutup pintu!aku g dapur untuk cuci tangan aku yg melecur tu..aku g jumpa adik aku n pesan kt dia spy lain kali jgn bagi kucing tu merayau masuk dlm bilik aku time aku stdy..adik aku mintak maaf n terus bagi aku pinjam laptop dia untuk on9 n siapkn assignment aku tu td sbb laptop aku dh xboleh guna...adik aku pun buatkan aku air teh sbb nak pujuk aku balik..yess..kerja aku siap..fuhh..akhirnya..aku pun dpt hantar assignment tu on time..n alhamdulillah,aku dpt full mark!!n tanpa disangka2 final exam aku dpt HD sbb assignment aku tu btl2 membantu..mak aku bangga n belikan aku laptop baru!!woo...!!scholar aku pun xkena sekat n hidup aku bahagia selepas tu gara2 seekor kucing!!


Ok..nmpak x skrg?dua2 situasi kt atas ni bermula dengan situasi yang sama..masa yang sama,tapi ending yg berbeza..korg tau kn yg mana best n yg mana xbest..So,itulah yg aku cuba maksudkn dgn 90/10 tu td..yg kita xboleh halang td cuma sikit je..tp yg selebihnya tu sume diatas kawaln n kehendak diri kita sendiri..=)wassalam..~~

Nak jalan yang macam ni ke...

Ataupun yang ni...??


p/s:Itulah yg serba sedikit ilmu yg aku dpt masa ta'alim smlm..best2..n minggu depan Insyaallah nak pergi lagi!!


5 orang ketuk pintu:

la petite étoile said...

jom pegi next week! :D

mao said...

bagusnye joe pegi~ huhu mggu depan pg same2 jom.

tp situasi tu, yg second jgn la terlalu idealistik. huhu , kalau kite dpt siapkn asgmnt pun da cukup hepi kan>? xperlu harap lebih2. huhu

jumaat_asar said...

betul3x mao...aku cume menambah perisa keseronokan utk tindakan tsebut..hahaha~~

hafizulkifli said...

haha... nie ke idea ko dok t'pikir time org bagi ta'alim? haha
btw, nice way to present the idea of it...

lyanne37 said...

btl btl btl. kita yg menentukan takdir kita. :)

Tuan Rumah

TEXTAREA_ID